Wat doe je in dit beroep?

Je werkt bij een installatiebedrijf. Daar leg je installaties voor gas, water, centrale verwarming en sanitair aan, onderhoudt ze en past ze aan. Dat doe je in woningen, bedrijfsgebouwen en gebouwen zoals ziekenhuizen, kantoorgebouwen en scholen. Meestal werk je samen met een eerste monteur of een projectleider. Die vertelt precies wat je werkzaamheden zijn.

Meer over de opleiding

Lessen en stages

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. Zowel op school als tijdens je stage krijg je veel praktijkles. Zo leer je samenwerken en leer je hoe het echt in zijn werk gaat. Je krijgt ook algemene vakken en begeleiding bij je studie.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 2 jaar en start in augustus. Later instromen kan in overleg.

Hoe zien de examens er uit?

Je sluit de opleiding af met twee Proeven van Bekwaamheid (PvB). Hierin laat je zien dat je in de praktijk kunt toepassen wat je geleerd hebt. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. 

Ook de door jou gekozen keuzedelen worden geëxamineerd. Over het kiezen van de keuzedelen word je in het eerste leerjaar uitgebreid geïnformeerd.

Hoe kan je vakkenpakket eruitzien?
  • Loopbaan en Burgerschap
  • Nederlands
  • Rekenen
  • Thema cv
  • Thema gas
  • Thema sanitair
  • Thema ventilatie
  • Thema water
Wat heb je nodig om met de opleiding te starten?

Je hebt nodig:

  • een diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
  • of een mbo-diploma Entreeopleiding niveau 1
Wat zijn de intakeactiviteiten?

Voordat je kunt starten met de opleiding moet je soms intakeactiviteiten volgen. Bijvoorbeeld een AMN-talentenscan, die in beeld brengt wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Ook vul je het Digitaal Doorstroom Dossier in. Hierin staan je persoonlijke gegevens, maar ook de reden waarom je voor de opleiding hebt gekozen. Je krijgt een kennismakingsgesprek en het kan zijn dat je andere activiteiten moet doen, zoals een motivatiebrief schrijven of een werkstuk maken. Dat hoor je na je aanmelding.

Wat kost de opleiding?

Wettelijk lesgeld: € 1.202,- (per schooljaar). Als je op 1 augustus 2020 18 jaar of ouder bent moet je dit betalen. Indien je op deze datum nog geen 18 jaar bent hoef je het hele schooljaar nog geen lesgeld te betalen. Leermiddelen: ongeveer € 500,- voor de hele opleiding. Meer informatie over leermiddelen? Kijk dan op rocvantwente.nl/mbowebshop. Meer informatie over de kosten? Kijk dan op rocvantwente.nl/kosten.

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt aan de slag als monteur werktuigkundige installaties. Doorleren kan ook, bijvoorbeeld met de opleidingen Eerste monteur woning niveau 3 of Eerste monteur utiliteit niveau 3.